My World

My World

Wednesday, September 1, 2010

Apa dah jadi...

ermm dah agak lama aku xupdate blog...agak2 korg apa dah jadi kat aku...haha...meh sini aku cte apa yg terjadi selama aku menyepi ni...macam-macam yang berlaku..ada kisah sedih, gembira, kecewa, ceria, macam-macam la..hehe...

pertama skali aku nk crta tntang ceramah motivasi yang telah dijalankan di sekolah aku...pada tanggal 19 ogos 2010..ceramah ni adalah utk meningkatkan motivasi bdk2 stpm yang bakal mengambil exam xlama lg..siapa penceramahnya..ha itu yang hampa xtau...penceramah nya aku jemput khas daripada kuala lumpur..nun jauh di sana..terima kasih sgt2 kepada tuan punya badan kerana sudi datang ke smktp menyampaikan ceramah..orangnya kecil molek, putih berseri, comey lotey..cewahh byk plak memuji...kembang dia nnt..hehe...penceramah yang dimaksudkan adalah selebriti yang tgh meningkat naik skang ni...dgn syarikat dia la, dgn single2 terbaru dia, dgn filem yg dia nk buat..isk dasat sgguh la penceramah kita ni..hehe.. students stpm tu mesti terkejut bla tgk penceramah yg xdisangka-sangka ni..okla, aku gtau skang sapa penceramah aritu...yang juga merangkap kawan baik ku, iaitu Nur Heliza Helmi...aku la yg uruskan dia dtg ni..bkn sng nk bawak dia mai langkawi bg ceramah kt sekolah aku ni..huhu...papepn thanks sgt2 diucapkan kepada heliza..

ok, seterusnya aku nk crta prjalanan hari ceramah tu... mula2 aku p amek heliza kt epot..aku pggil ija jela..heliza pnjg sgt la pulak..hehe...aku p amek ija kt epot langkawi ni lbh kurang kul 9.30..ceramah akan bermula pada pukul 11.. aku pn tggu la dia kt balai ketibaan..dari jauh aku dh nmpak dia berbaju pink...bla dia dh amek luggage, baru la ktorg berjumpa...dh agak lama xberjumpa..rasa rindu juga..hehe...pastu aku pn bwk penceramah kita ni ke kereta...kemudian terus ke umah aku..bg dia rehat2 kat citu n leh membuat preparation terakhir sebelum ceramah bermula..aku pon menemani dia masa kt umah..bg support kt kawan..hehe...housemate aku pn xketinggalan..siap bersembang2 lagi...bergmbar pn ada..hehe...
kaunselor sek, isma bgtau kt aku suh bwk ija p dewan dalam kul 10.50..dkt2 10.50 tu aku pn ready2 la..pastu bila isma dh bg hint, aku pn bwk ija ke sekolah...masa dkt2 ngan dewan, pengacara majlis pn datang utk menjemput dan melihat sapa penceramah pada hari tu...aku nmpak riak wajahnya yg terkejut bla melihat ija..yela xsangka lak ija yg akan bg ceramah..mesti depa ingat cikgu2 sekolah lain ka...pengacara yang dh nerves tu pn amek latar belakang ija..utk diceritakan sket sebelum memulakan ceramah..

bila ija masuk je kt dlm dewan, dh dengar sorakan students2 ni..macam2 riak wajah mereka..nmpak kegembiraan, seronok xterkata..yela artis dtg sekolah bg ceramah...huhu...pastu lepas ija diperkenalkan oleh pengerusi, ija pn mengambil tempat utk memulakan ceramah...oh ya, sblom tu majlis bacaan doa diadakan yang dibacakan oleh saudara mustaqim.. sesi ceramah pn bermula...kt cni ada sket video tentang ceramah tu...

video

mcm2 la pesanan dari ija ni...dia cta pengalaman2 dia yang diselitkan dengan motivasi utk para pelajar, dan juga tips2 menghadapi peperiksaan...sblom berakhirnya ceramah, ija bersama2 dgn pelajar menyanyikan lagu fikirkan boleh dan standing in the eyes of the world...walaupun bln puasa, bersemangat jgn bdk2 ni menyanyi..bagus..hehe...bila ija dh selesai bg ceramah, majlis diteruskan dengan penyampaian cenderahati..yg disampaikan oleh PK tgktn 6, Pn. Rozana...kemudian, sesi fotografi pulak diadakan...rugi la lau xamek gmba ngan heliza kn...siap ada students yang amek autograf..sampai aku xterkawal...penat jgk la ija ni sign...sabo jela mu...nmpknya dorg meminati heliza la ni..bagus2..students2 boleh jadikan heliza sbg idola utk maju ke hadapan, utk berjaya di masa hadapan...

pasal heliza datang ke sekolah aku ni, aku xmaklumkan kepada smua pelajar n guru..mana bleh maklumkan..nt berkerumun semua kt dewan tu...tp ada gak students lain yg perasan..so depa dtg tgk heliza kt pintu belakang..ada gk yg sempat amek autograf..pastu masa dh selesai, isma terpaksa menjadi bodyguard utk membawa ija ke kereta...xpe is, bla lg kan..hehe..pastu aku bwk ija p kuah utk beli sedikit buah tangan..kwn2 aku pn ikut...isma, nami, ain dan k ida...tp k ida akn blk ke kg...jadi kami akan antar dia kt jeti...sblom p jeti, p haji ismail group dlu...shopping kt ctu...pastu p jeti, pastu blk...aku anta is, ain n nami kt umah pastu aku bwk ija ke awana porto malai...

lps cek in kt awana porto malai, km rasa mcm nk pegi 1 tmpt yg best yang ada kt ctu..apa lg, lps solat trus turun dgn masih berbaju kurung...apekah tmpat tu...itu yg korg xtau..hehe...tp best la..mmg dpt merelaxkn diri...pastu kami pn bergegas nek bilik siap2 utk kuar berbuka posa lak..kwn2 aku dh bergerak ke sana..ke bamboo..aku n ija yg plg lmbat smpai..hehe sory ye kwn2..masa smpai tu mmg dh nk dekat berbuka..menu mlm tu mmg marvellous...ketam berlada, udang goreng planta, kailan ikan masin, tomyam seafood, ikan siakap 3 rasa, sotong goreng tepung n air tembikai..nyummy2...pastu asalnya lps mkn nk photoshoot..tp dsbbkan ada mslh teknikal, xdpt photoshoot...trus blk umah...lepak kt umah jap, pastu p hotel...

ha, masa kt otel, kami dpt sahur percuma utk 2 org..apa lg, p la kt cafe tu..tp mknn xdak lg..cuma leh order...kna la tggu jap..km p p brjln2 kt awana tu..sempat lg snap gmbaq..





dlm stgh jam cmtu mknn pn siap...km pn amek mknn tu bwk nek bilik..aku order nasi goreng kampung berikan bilis..ija order mee goreng mamak...nyummy2..mknn dia byk..mmg xabes..pas mkn trus tdo..kira sahur trus la tu..bgn sok nye tu ktorang p jln2 kt kabel car..asalnya nk nek kabel car...tp ditutup utk maintenance...so jln2 je la kt ctu...kemudian blk ke umah aku...pastu p kuah lak..nk bli brg sket...pastu jmp ngan kwn2 aku kt lgkawi fair...ktorg pn photoshoot kt ctu jp..hehe...

seterusnya, aku bwk ija p bazar ramadhan padang matsirat, pastu trus ke epot...ija akan pulang ke kuala lumpur dh..byk lg keja2 dia menanti...selamat tggal kwnku...huhu... dan terima kasih sekali lg sbb sudi dtg kt lgkawi ni...dpt jgk ko tgk2 tmpat aku...next time dtgla lg..hehe..

ok...tamat dh cte psl ceramah...kehidupan seterusnya diteruskan dgn aktiviti persekolahan mcm biasa...setiap ptg mesti memasak..mcm2 masakan dh dimasak..smua penghuni rumah n kawan2 yg len dh menyumbang tenaga utk msk makanan berbuka..papepn mmg besh la...kenangan berbuka beramai2..di umah guru smktp..hehe...harap2 thn dpn kta masih dpt bersama2 lagi..mgkin ada yg akan pndah..itu yg kte xtahu...skang pn ada sorang yg dh dpt pndah..dh kurang sorang la penghuni umah tu..sob2...xpela, nt leh jmp lagi ye asiah..jgn lupakan ktorang kt cni...bila2 dtgla lgkawi lg...umah guru ni sntiasa trbuka utk asiah...

cerita gmbira dh, skang msk crita sedih lak...tp cte ni xdpt aku cte kan...hanya sekadar memberi mukadimah...huhu...aku xsangka benda ni jadi dlm hidup aku...ni smua ujian dari Allah..dia nk menguji sejauh mana aku dapat menghadapi benda ni...Alhamdulillah smpai ke hari ni aku masih lagi ok, masih sihat...emosi pn dah makin stabil...aku sentiasa berdoa kepada-Nya, berikanlah yang terbaik utk aku..keluarga aku dan kawan2 aku...dan berikanlah kesejahteraan kpd kami smua utk menghadapi hidup2 yang mendatang...semoga apa yg berlaku ni memberi pengajaran kepada aku...dan lebih berwaspada dgn apa sahaja yang bakal dihadapi...namun aku juga bersyukur atas apa yang terjadi..aku menjadi lebih tabah dan kuat untuk menjalani liku2 hidup seterusnya...
itu saja yg aku nk share ngan korang...hehe :P

oh ya, di kesempatan ni aku nk ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri...tggal lagi beberapa ari saja nk meraikan syawal...semoga syawal yang akan datang ni menambah keceriaan di ati anda semua...aku nk minta maap andai ada salah dan silap yang xdisengajakan, menyusahkan @ apa2...maafkan aku dri ujung rambut smpai ujung kaki...setiap manusia mmg xlari dari melakukan kesilapan...yang buruk itu dtg dari aku, yang baik itu datang dari Allah s.w.t...sekian...

No comments:

Post a Comment

Komen anda sangatlah bernilai...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...