My World

My World

Wednesday, December 28, 2011

Pengalaman Bekerja..Part 2


Sambungan dari Part 1

Ok, sambung balik kerja-kerja aku..masa aku habis belajaq kat ums, sementara nak tunggu posting mengajaq..aku p kerja lagi kat tempat biasa tu..satu hari tu kawan aku datang ajak isi borang kerja sebagai fasilitator schoolnet..gaji dia memang tinggi..untuk lepasan ijazah..depa nak pakai 1000 orang..aku pun isi lah..dah la hari tu hari terakhir untuk isi..tup tup esoknya aku dapat mesej kena pi interview..

Keputusan interview keluaq dalam sebulan lepas interview tu..aku ingat aku tak dapat dah..tengok2 bila cek kat internet memang dapat..syukur Alhamdululillah..tapi..tapi..bukan main jauh lagi tempat kursusnya..dekat ILP Selandar (melaka)..dapat tau tawaran kerja tu hari khamis, hari sabtu dah kena p daftar..hari jumaat tu jugakla pi beli tiket nak pi melaka..

Memang keadaan jadi kelam kabut..aku pulak runsing nak pergi ke tidak kerja tu..sebab aku takut clash dengan posting mengajaq nanti..aku pun call orang kementerian komunikasi tu tanya boleh berhenti tak kalau dapat tawaran lain..dia cakap boleh, tapi kena hantar notis berhenti seminggu awal..aku pun dengan senang hati pergila kerja tu..

Kena kursus kat melaka tu seminggu..hari terakhir tu baru tau kena kerja kat mana..dan aku telah dihantar ke SK Pulapah, negeri sembilan..dekat daerah jempol..memang kawasan dalam ni..kawan-kawan aku pun semua dapat kawasan2 dalam..sebab fasilitator ni memang akan dihantar dikawasan2 agak pedalaman khas untuk membantu dari segi penggunaan komputer dan internet di sekolah-sekolah yang terpilih..

Kawan aku sorang tu nasibla dapat sekolah yang tak jauh sangat dari tempat aku..tapi dia kena tinggal kat rumah sewa lain la..aku pulak bernasib baik dapat duduk kuarters dengan cikgu2 SK Pulapah tu..kat kawasan tu memang dipenuhi dengan hutan kelapa sawit..nak pergi pekan pun dalam 45 minit..mula-mula aku rasa macam susah ja nak hidup kat situ..tapi lama2 besh jugak..

Cikgu-cikgu kat sekolah tu memang baik belaka..dari guru besar sampailah ke tukang cuci semuanya baik dengan aku..besh lah..dan cikgu-cikgu yang duk kuarters tu pulak boleh geng ngan depa..semuanya bujang..tapi bujang kat situ ja lah..laki dok jauh..he..cuma sorang akak yang serumah ngan aku tu memang bujang betul2 masa tu..skang dah kahwin dah..

Erm, hampir 5 bulan aku kerja, keputusan penempatan mengajar pun keluar..aku start kerja bulan Julai..Pertengahan Disember baru tau aku ditempatkan mengajar di negeri kedah..28 Disember 2009 kena daftar kat JPN Kedah..tapi tak tau lagi sekolah mana kena posting..25 Disember aku berhenti kerja..dan pulang ke kedah..sedihnya nak tinggalkan negeri sembilan..sob2..

Hasil kerja kat situ lah aku dapat membeli si puteh kesayangan aku sekarang ni..sangat bersyukur..ok, part last dah ni..bila pi daftar kat JPN Kedah tu, baru lah tau kena posting kat sekolah mana..aku cuak jugakla kalau kena daerah langkawi..kena nek feri la pulak..sekali kecuakan aku tu memang betul..dapat ja surat posting, tertera nama sekolah: SMK Tunku Putra, Langkawi..fuhhh terus cari kawan-kawan yang dapat 1 sekolah masa tu jugak..

Ada seramai 9 orang yang dapat sekolah tu..ramai jugak..okla, ada kawan..semuanya lebih kurang sebaya ja..so, petang tu ja terus kemas barang2..sebab esok pagi dah kena daftar kat SMK Tunku Putra..dengan nak kena cari rumah sewa lagi la..macam2..penat ceq sebelum betol2 dan bekerja..tapi semua penat tu berbaloi apabila telah menjadi seorang guru.. :)

Owh, ada lagi 1 kerja yang aku kena buat walaupun telah bekerja sebagai guru..masa cuti sekolah bulan mac 2010, aku kena kerja lagi kat pekan rabu..Tokey aku memang memerlukan khidmat aku..huisshhh dasyat lah aku kan..dah kerja ckgu pun kerja jurujual lagi kat pekan rabu..(cari duet lebih maaa..)hehe..

Tapi itulah last aku kerja kat pekan rabu..bos aku memang nak suruh aku kerja lagi..tapi aku nak pencen dah keja kat situ..hehe..bukan apa, sebab masa tu aku pun dah merancang buka bisnes sendiri..dan bulan 10  2010 tu dah start pun perniagaan aku..aku pulak jadi bos..Alhamdulillah..so aku stop lah kerja kat pekan rabu tu..adik aku yang uruskan kedai aku tu..aku pantau dari jauh saja..cuti2 baru aku tengok2 apa yang patut..(tengok ja la..hehe)

Rasanya dah habis dah senarai kerja-kerja yang aku penah buat..sat nak pikiaq..ahaaa..lupa pulak..pasal kerja buat kuih karas..masa tingkatan 2 aku tolong mak aku buat kuih karas..bukan tolong saja la..mak aku bagi upah..hehe..masa tu banyak tempahan untuk raya..mak aku tak terlarat buat sorang..so aku tolong buat 1000 biji kuih karas..dan mak aku bagi RM40..wahhh tersangatlah seronok time tu..sapa nak tau camna buat kuih karas boleh tengok kat SINI..

Ada lagi kerja-kerja sampingan yang aku pernah buat..contohnya ambil upah angkut tanah..masa tu ayah aku yang suruh..sapa angkut tanah dia bagi duit.. :D pastu masa form 1 aku pernah buat sticker..jual kat budak-budak kelas..masa tu femes ngan sticker dragon ball..tak sangka jugak aku ada kemahiran buat sticker..hihi..

ni la sticker yang aku buat dulu..masih wujud lagi sticker ni..aku tampal kat meja stadi aku..

Fuhh panjang jugak cerita pengalaman kerja ni..oklah, sampai sini saja..best bila teringat balik pengalaman-pengalaman sebelum ni.. :) sekian..

Monday, December 26, 2011

Pengalaman Bekerja..Part 1


Sesaje takde keje ni nak gak le cite pengalaman bekerje..hehek jadi loghat kl la pulok..takmo2..loghat kedah lagi besh.. :p

Ok, pengalaman bekerja ye..masa kecik-kecik aku dok tolong gak mak ayah aku jaga kedai runcit depan rumah aku..tolong bungkuskan gula, tepung, dan macam-macam la..tapi takdak dapat gaji..masa aku darjah berapa entah kedai tu terpaksa ditutup sebab ada masalah sikit..

Kedai buka balik bila aku form 3 kot kalau tak silap..aku pun tolong jugakla meniaga barang-barang runcit tu..kedai runcit kecil-kecilan ja pun, untung pun tak banyak mana..so lepas spm aku decide nak cari kerja..cari punya cari dapatla bekerja kat pekan rabu..memang nak kerja kat situ pun sebab kat pekan rabu ni dalam pukul 6.30, 7, kedai dah tutup..takdala balik lewat..

Kerjanya bermula seawal 8 pagi lagi..kalau kedai-kedai lain kul 9 baru buka..ni kul 7 aku dah keluar rumah tunggu bas..sebab apa kedai yang aku kerja tu kena buka kedai awal..ha sebab sangatla banyak barang yang perlu dikeluarkan dari kedai tu untuk disusun di luar..ce teka kedai apa..nama kedai ni "Kraf Ulung" haaa kedai  frame..banyak sebanyak2 nya la frame kat dalam kedai tu..dan kerja aku menjual frame2 tu..

Alhamdulillah, setiap hari ada saja jualan..takut jugak kalau tak jual langsung, mau tak dapat gaji..kat situ kira gaji hari..kerja punya kerja dari bulan 12 sampai la ke bulan 4..bila dah dapat tawaran ke matrik, aku pun berhenti kerja tu..dapat la kumpul duet sikit dan dapat jugak aku beli handset hasil bekerja kat situ..

Ok, bila dah habis matrik, aku tak boleh dok diam..nak kerja jugak ni..aku pun pi la cari lagi kerja kat pekan rabu..kot2 la kedai frame tu nak pakai pekerja lagi..tapi dah cukup pekerja..so aku tanya tempat2 lain..dan nasib aku agak baik, sebab ada kedai tu nak pakai pekerja..ha kedai apa pulak dah ni..

Kedai ni kedah barang2 runcit jugak..tapi bukan jugak tepung, gula, bawang semua tu..yang ni jual jajan, coklat, air kotak, air tin, ais, topup, fotostat pun ada dan macam2 lagi la..so aku kerja la kat situ sampai aku dapat tawaran ke UMS..dapat jugak la kumpul duet sikit nak p belajaq kat negeri Sabah nun jauh dipisah laut cina selatan tu..huhu..

Bila stadi kat ums, time cuti sem aku balik la kampung..cuti lama kan..2 bulan lebih jugakla cuti..so aku nak cari duit jugak..takmau dok rumah saja..oleh itu, aku pun cari kerja lagi..kat pekan rabu jugak..Alhamdulillah, rezeki aku ada ja..aku dapat kerja dengan kedai jual barang2 haji, telekung, sejadah, jubah, lebai, kain batik dan macam2 lagi..

Sampai la nak habis cuti sem baru la aku berhenti..dan..tau tak apa yang terjadi..ha..bila start kerja kat kedai  tu, aku dah jadi macam pekerja tetap kat situ..setiap kali cuti sem, cuti raya or cuti apa-apa..memang aku telah di cop untuk bekerja di situ..so tak payah cari kerja kat tempat lain..sampai sekarang pun aku selalu singgah kedai tu setiap kali ke pekan rabu..rumah dia pun salu aku pi..tidoq rumah dia pun pernah..dah jadi macam mak angkat aku dah makcik tu.. :)

Yang beshnya, cuti raya la..cuti seminggu lebih ja..tapi dia mintak gak tolong aku pi kerja..sebab ramai orang..kesian jugak kat mak aku..tapi nasib adik aku ada..aku pun pi la jugak kerja..dapat gaji satu hal, dapat duet raya lagi tu..tu yang besh..hehe..tapi memang penat la..balik tu pukul 9, 10 malam..malam raya lagi dasyat..penah sekali pukul 5 pagi baru aku sampai rumah..esok tu orang datang beraya, aku pun jadi pening..haha..

Penah sekali tu, masa raya haji..aku kena buka kedai masa raya ke-2..pekerja lain semua takleh p kerja..aku tak buat apa pun kat rumah dan tak pi beraya mana pun..so aku pun pi la buka kedai..fuhhhh ramainya customer hari tu..tak terlarat eden nak kerja sorang2..tapi tau tak aku dapat gaji berapa? haaa..3x ganda daripada kebiasaan..selalunya 1 hari 25..ni aku dpt rm75..penat yg sangat berbaloi... :D

Tudiaaa dah panjang rupanya cerita aku ni..nanti aku sambung part 2 la pulak..penat dah menaip..he..daaaa...

Pekan Rabu: tempat yang berjasa untuk aku.. :) 
(gambar daripada google image)

Sunday, December 25, 2011

Berkelah sambil tangkap ikan..Selonok! :D


Orang tua pun sama naik dengan budak-budak..main tangkap-tangkap ikan..hehe

uittss basah la ceq..

 mana ikan neh..

 ikan apa taktau..macam ikan bilis pun ada.. :D

 mak aku pun pegi..siap bawak kerusi dia..

 ada gaya perenang negara tak? hehe

 budak gigi rongak..ikmal..

sapa kakak sapa adik? sebelah kiri adik, kanan kakak..

 keluarga abangku..

asyik sungguh menangkap ikan..

ni sebelum bermandi manda, makan dulu..

ok, selesai berkelah..time to pulang.. :D

Bola kampung..


Beginilah jadinya apabila orang dewasa bermain bola dengan kanak-kanak..hihi

video
kena buli ja.. :D

Saturday, December 24, 2011

Selamat tinggal 'Ketua Panitia'..


Tahun lepas aku kena pegang jawatan setiausaha panitia math..bermula tahun ni aku dah tak pegang jawatan tu..tapi diarahkan untuk menjadi ketua panitia sivik dan kewarganegaraan..

Sebagai pendatang baru..yakni baru setahun jagung menjadi warga pendidik, pengalaman tu baru sikit aku kutip..tapi bila dah kena jadi ketua panitia sivik ni aku terima jela..

Memang aku cuak jugak nak pegang jawatan ni..yela kalau dah ketua panitia tu kenala handle semua perkara berkaitan sivik..nasib la sivik ja..kalau subjek peperiksaan, tak mampu kot..tapi kalau subjek peperiksaan confirm pihak pentadbir takkan bagi kat guru baru..

Dah jadi ketua panitia sivik ni bermakna aku kena mengajar semua subjek sivik..10 kelas semuanya..kalau aku kutip semua buku untuk setiap kelas, memang penuhla meja aku dengan buku-buku pelajar..

Selama lebih kurang 7 bulan lebih aku mengajar sivik untuk tahun ni tiba-tiba aku diarahkan untuk ajar math menggantikan guru yang berpindah..jadual aku pulak diambil alih oleh guru lain..tapi jawatan ketua panitia sivik tu masih menjadi milikku..menurut pihak atasan, aku kena pegang lagi jawatan tu walaupun dah tak ajar sivik..tahun depan baru ada perubahan..

Oleh yang demikian, tahun depan jawatan ni dah tak jadi milik aku lagi kot..taktau lagi macammana..dengar kata, tahun depan aku mengajar math..dah tak ajar sivik kot..tak kisah la ajar apapun..selagi aku mampu, I'll try the best..tapi mengajar sivik ni best..banyak bercerita dengan students..depa pun seronok dengar cerita kita.. (seronok ke? :D)

Ajar math pulak, kena bersungguh-sungguh terang kat depa sampai depa faham..tu yang aku boleh demam bila seminggu ajar math..huhu..tambah-tambah ajar form 5 amek SPM..

Bila pulak aku dapat ajar opsyen aku pun aku taktau..bergantung kepada kekosongan guru la..buat masa sekarang sekolah aku melimpah dengan guru opsyen sains/biologi..tapi ajar math pun ok jugak..dulu memang nak ambil math kat U..tapi takdak pulak opsyen math dengan biologi..yang ada math dengan fizik..fizik aku tak berapa nak boleh pi sangat..so aku pun buat keputusan amek major biologi minor kimia..

Walaubagaimanapun, aku happy dan enjoy dengan kerjaya aku sekarang..makin lama menjadi guru, makin aku mencintai profesion ini dan makin bertambah pengalaman aku dalam mendidik anak bangsa..aku sayang sekolah yang aku berkhidmat sekarang..aku sayang semua pelajar aku.. :)

Selamat tinggal 'Ketua Panitia' :D

p/s: tak sabaq rasanya nak memulakan persekolahan sesi 2012..

Nasik Goweng ooo Nasik Goweng.. :D


dipersilakan chef termuda untuk sesi masak-memasak..hehe

video
Uikss garang benor oya ni..

video

Itulah nasik goweng yang telah dihasilkan.. :D

Friday, December 23, 2011

Kejayaan Berganda..


Tiada ucapan lain perlu diungkapkan melainkan rasa kesyukuran yang tidak terhingga atas kejayaan yang telah diberikan kepada ku dan kepada anak-anak muridku kelmarin..Alhamdulillah, syukur pada-Mu Ya Allah..

Peperiksaan induksi yang diadakan pada 20 Oktober 2011 hari tu telah diumumkan keputusannya..berdebar-debar jugakla bila nak cek keputusan ni..cek kat internet ja pun..bukan macam students pi ambil keputusan pmr kat sekolah tu.. :D

Keputusan yang dipaparkan cuma lulus atau gagal sahaja..takdak gred A ka B ka C ka..kalau lulus, maksudnya telah sah lah jawatan sebagai kakitangan kerajaan..tapi kalau gagal terpaksa la mengulang sampai lah lulus..Alhamdulillah aku tak perlu lah mengulang..tak nak la ceq mengulang, jenuh peqah otak lagi nak stadi segala bagai nota yang bertimbun..

Soalan dia..perghhh..sapa yang 1st time tengok memang tak tau nak jawab..mula-mula aku tengok contoh-contoh soalan induksi ni 1 apa pun aku taktau..(eh tipu pulak..tau la sikit2..:D) tapi bila dah stadi, dah hadiri kursus, bincang ngan kawan-kawan barulah boleh jawab soalan-soalan tu..dan lagi 1, untuk jawab soalan induksi ni, banyakkan buat latihan soalan-soalan past year..banyak jugak soalan past year yang keluar..contoh soalan dia banyak set..ada 27 set kalau tak silap..kalau boleh buat la semua ye.. :D

Yeaayyy dah sah jawatan..Alhamdulillah..lepas ni tunggu surat je la..pastu boleh tukar daripada kwsp kepada pencen..lega sikit kalau tukar ke pencen..skang ni masih kwsp, terasa sedak2 la jugak sebab banyak jugak yang dipotong untuk kwsp..bila tak potong nanti boleh la bernafas dengan tenang-setenang2 nya.. :D

:)

Saya Sayang Mereka..


Alhamdulillah, keputusan pmr sekolah saya (SMKTP) kali ini tidak mengecewakan..peratusan meningkat dan bilangan pelajar yang mendapat straight A pun bertambah..Saya merasa gembira dengan pencapaian yang membanggakan ini..bagi yang mendapat keputusan kurang memberansangkan tu, cuba yang terbaik untuk spm nanti pulak, k..

Anak-anak murid saya..saya sayang mereka..bukan bermaksud saya sayang mereka dari segi kecemerlangan dalam peperiksaan..yang cemerlang tu Alhamdulillah, berkat usaha dan doa mereka..saya sayang mereka yang mendengar kata, yang buat kerja saya, yang menghormati saya, tak melawan saya, yang apabila ditegur tidak memberontak, yang rajin, yang berdisiplin, yang amanah, berbudi bahasa, bertanggungjawab, bersahsiah dan macam-macam lagi lah..

Walaubagaimanapun saya sayang semua pelajar saya..cuma hati seorang guru pun akan tercalar sekiranya pelajar tidak menghormati gurunya, malas buat kerja, terlibat dengan masalah disiplin..mereka ni bermacam-macam kerenah..sebagai seorang guru, memang perlukan kesabaran yang tinggi..setakat ini saya memang boleh bersabar..tapi ada masanya tahap kesabaran tu boleh hilang..bergantung pada keadaan..

Hujung tahun ni genaplah 2 tahun saya menjadi guru..cepat betul masa berlalu..Alhamdulillah, banyak pengalaman yang telah saya kutip..dan masih banyak lagi yang perlu saya kutip..menjelang tahun baru tak lama lagi, bermulalah sesi persekolahan yang baru..saya pun rasa tak sabar nak memulakan tugas dengan azam dan semangat baru..jadi hari pertama persekolahan tu semua mesti baru (baju, handbag, kasut), lagi bertambah semangat..he..

Para pelajar pun mesti kena ada semangat baru..semangat nak belajar, semangat buat kerja sekolah, semangat bersukan, semangat macam-macamlah, maintain dari awal tahun sampai akhir tahun..baru result gempaq.. :)

Oklah, untuk para pelajar yang dikasihi..belajarlah rajin-rajin sampai berjaya, kerja pun hebat, jadi orang berguna, ibu bapa dan cikgu-cikgu akan bangga dengan kamu..



Cikgu sayang kamu semua.. :)

Tuesday, December 20, 2011

Seronoknya mereka.. :))



Kalau ada funfair kat mana-mana mesti penuh dengan orang..seronok bawak anak masing-masing bagi main kat funfair tu..tak terkecuali budak-budak sekolah, remaja-remaja yang datang sendiri nak main-main permainan yang menguji keberanian..

Dah masuk kali ke 3 pun aku pergi funfair tu.. (jadi drebar ja..) bawak anak-anak buah..hehe..tapi kali ke 3 tu aku bawak oya, ikhwan dan izwan..aku bagi naik yang mainan budak-budak je la..tapi ada 1 tu aku bawak oya naik macam buaian pusing-pusing..laju jugakla dia pusing..Ya Allah cuak tak terkata..tapi oya relax ja..berani sungguh ini budak..

Ni video yang sempat aku rakamkan..seronoknya depa ni main..oya lagi terserlah keseronokannya.

video

video

video


Oya kata kat makndak dia sebelum hantar pulang ke rumah "nanti mai lagi na.."
dia nak pi lagi la tu.. :D

Saturday, December 17, 2011

Apabila kanak-kanak berada di dunia mereka..


Seronok tengok kanak-kanak bermain dengan aktif..tapi kadang-kadang naik lelah la jugak tengok mereka bermain tanpa mengenal erti penat..last2 kita yang jadi penat..huhu 

Video satu: 1 heroin lawan 5 hero.. 
video

Video 2: Imaginasi yang tinggi..kalau boleh semua superhero beliau nak jadi..tapi ultraman lah menjadi sumber inspirasi..Arif Ikhwan nama diberi.. 
video

Video 3: Adegan meminta belas kasihan..
video

Video 4: Doremon..
video

Video 5: main gosok gigi bear pulak..sapa yang cipta teddy bear nanti buatlah gigi skali..sure kanak-kanak lagi suka bermain begini.. :D
video

Video 6: Sang hero jatuh tersungkuq..haha
video

Video 7: Menjadi kebiasaan kalau kanak-kanak bermain, tak pernahnya tak bergaduh..nasib ada seorang puteri datang memujuk.. :D
video

Sekian alkisah kanak-kanak riang..mari kita layan gambaq pulak.. :D

mereka yang tomel..

penggemar ultraman nomot 1

abang dan adik..

gaya superhero..

dengan lagak masing-masing..

oya pun turut serta..

kunun-kunun macho la..hehe


ini aksi kiut yang sengaja dibuat apabila disuruh berlakon gosok gigi..hehe..

Sekian sahaja cerita tentang anak-anak buah ku yang bermacam-macam aksi ni..semoga mereka cepat membesar dan menjadi orang berguna..

P/s: Oya mai lagi tau nanti..boleh makndak update blog..oya mai baru makndak semangat update blog..hehe..

Friday, December 9, 2011

Oya kena tahan kat wad..sian dier...


Dah dua malam oya kena bermalam di wad..hari ni masuk hari yang ke tiga di wad, keadaannya semakin pulih..masa aku sampai tadi dia tengah baring minum susu..

Lepas nurse tambah air kat badan dia dan kemudian nurse buang sambungan wayar ke tangan dia tu, bukan main aktif lagi..kalau tak takleh lari-lari sebab ada wayar tu..lepas buang wayar, dia jadi hiperaktif..risau pun ada tengok dia..takut nanti lelah balik..

Walaupun masih ada jarum lagi di tangan dia, langsung dia tak rasa sakit..masa tengah main-main tu dokter masuk nak cek dia..terus senyap (takut kut)..dokter cek cek, pastu dokter kata dia dah boleh balik..Alhamdulillah..tapi kena tunggu surat dari dokter dulu baru boleh pulang..

yeaaayy saye dapat loti..

saye nak makan loti ni..

 harap-harap saye boleh balik la hari ni.saye rasa dah sihat..

 ni handset makndak, saye suka main handset makndak..

saye kena pam gas dulu sebelum pulang..

video di bawah ini menunjukkan keaktifan oya yang tidak boleh disangkal lagi..jarum dok ada kat tangan tu langsung tak dipedulikannya..isk2..jangan lari sangat ceq, satgi kena masuk wad balik.. :D semoga oya sihat dan sihat untuk hari-hari seterusnya..

video

Thursday, December 1, 2011

Budak demam campak dah sihat..


Walaupun tak sihat sepenuhnya lagi, dua-dua anak sedara aku yang kena demam campak hari tu bukan main cargas lagi bermain di rumah aku pagi tadi.. Oya la nak datang sangat rumah aku..dia cakap kat mama dia 'Oya nak pi mah tok..'

Tengok la gambaq kat bawah ni..dalam dok demam campak tu boleh lagi main basikal..ni dia taktau naik lagi..kalau dah tau kayuh, rasanya merata dia p..


  Ni la peace oya..bila suruh buat peace, gini la jadinya.. :D


Kecik-kecik dah pandai nak dukung adik..sampai macam nak tercekik adiknya tu..huhu..


Azmil hafiz dah pandai nak kalih channet tv lak..


Ini budak demam pandai buka peti ais minum ayaq sendiri..


Sampai tengahari ja oya dok kat umah aku..lepas zohor abang aku pun pulang..lepas zohor tu pulak rumah aku ada buat kenduri kesyukuran sikit..mak aku jemput geng2 mengaji dia..

meh meh makan bihun sup..

Ok, tu ja cerita ceq pada hari ini.. papai.. :D

Tuesday, November 29, 2011

Tiannyerr.. Demam Campak..


Kesian dua anak buah aku..akhyar auliya dan azmil hafiz..dua-dua orang sekali kena demam campak..petang tadi sempat melawat mereka..masa pergi umah depa oya baru ja tidoq..memang keadaan dia nampak lemah..sebab demam sama..tapi adik dia semangat..siap ajak main-main..gelak-gelak lagi..

So hari ni tak dapat nak main ngan oya..pagi tadi mama dia col aku, dia nak cakap ngan aku..siap kata nak pi umah makndak..tapi buat masa sekarang dia memang tak leh kuaq umah la..memandangkan demam campak ni..semoga oya ngan azmil cepat sembuh ye..dah sembuh nanti boleh mai umah makndak.. :D


tiannyer die..



muka azmil yang tak puas hati takleh main handset..

Friday, November 25, 2011

Tenang, aman dan damai.. :)



Begitulah perkataan yang sesuai untuk diungkapkan apabila melihat sawah padi luas terbentang di hadapan mata..Sungguh indah ciptaan Yang Maha Esa..

Itulah kelebihan negeri jelapang padi..negeri Kedah Darulaman..aku rasa bertuah dilahirkan di negeri ini dan bertambah bertuah apabila rumahku terletak di kawasan sawah padi..

Belakang rumah aku, ada hutan..selepas hutan ada sungai..ada pulak jalan (orang kedah panggil batas ban)..kemudian barulah sawah padi..memang penuh sawah padi sehingga ke hujung sana..kiri kanan penuh..tak tau nak gambarkan..hanya kelihatan beberapa buah rumah di hujung sana..di kiri kanan pula tak dak rumah pun..memang penuh la sawah padi..tak tau nak explain macammana..huhu


Dulu, beberapa tahun yang lepas..aku nak ke bendang ni memang redah ja hutan belakang rumah aku..memang ada jalan..tapi banyak pacat dan lintah..tak kena gigit memang tak sah..tapi sekarang jalan tu dah tertutup..sebab kawasan hutan tu dah menutup jalan..so kalau nak ke bendang sekarang, merempit jela..bukan merempit macam mat rempit tu..nama pun kawasan kampung..ada la rempit 20 km/j.. hehe

Teringat lagi masa kecik-kecik..selalu pergi memancing kat sungai dekat ngan bendang tu..bila musim menuai pulak, siap pi tangkap ikan dalam bendang..tangkap guna tangan ja..sebab memang nampak ikan tengah melompat di dalam air yang tak berapa banyak tu..

Jadi main ambik ja ikan tu..kena ikan haruan, sepat tu senang la..kalau ikan puyu bahaya sikit..sirip dia tajam..bila dia marah otomatik sirip dia tu terbuka..kalau kena tangan memang boleh luka..lagi satu ikan keli..ni bahaya jugak..tak berani den nak menangkapnya..sebab ada duri dekat mulut dia tu..kalau kena boleh masuk sepital jawabnya..

Kalau diingat, memang banyak kenangan masa kecik..penah jugak terjun mandi dalam sungai dekat bendang tu..tapi tepi-tepi ja..tak berani pi tengah..maklumla tak reti berenang..hihi..cukupla cerita yang tu ja..pokoknya gue nak bagitau memang best bila melihat kehijauan sawah padi..cantik sangat..Maha Suci Allah..

Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Baqarah ayat 117 : 
“Allah jualah yang pencipta langit dan bumi (dengan segala rupa keindahan). Dan apabila Ia berkehendak (untuk menjadikan) sesuatu, maka ia hanya berkata kepadanya : “Jadilah engkau, lalu jadilah ia”. 


Bersyukurlah kita atas nikmat yang telah diberi oleh-Nya..Alhamdulillah.. :)



Wednesday, November 23, 2011

Kempunan kek comel comel..


22.11.2011.. Selamat hari lahir untuk adikku yang ke dot dot dot.. beza umur aku dan dia cuma setahun ja.. sapa yang tau umuq aku tau la umuq dia.. hehe..

Kelmarin aku pi la cari kek.. angan-angan nak beli kek secret recipe.. tapi tak kesampaian.. faham-faham jela..hehe.. aku pun beli la kek kecik kecik yang comel comel..

Memandangkan rumah aku ramai anak sedara yang kecik-kecik.. yang memang gilakan kartun.. tambah-tambah ultraman, sin chan, doremon.. aku pun pilih kek-kek yang ada katun-katun tu.. walaupun bukan befday depa.. tapi depa yang akan habiskan.. mestila depa suka kalau ada katun-katun tu.. aku beli empat bijik..

tadaaaaaaaaa....


Bila aku bawak balik rumah dan tunjukkan kat anak sedara aku.. punya eksaited nak makan.. aku pun panggil adik aku untuk potong kek.. tak dak pun buat seperais2.. hehe

Aku rasa sikit ja..sebab kenyang lagi.. ingat nak makan petang-petang sikit.. ada 4 kek kan.. banyak tu..hehe

Seharian kelmarin memang sibuk.. keluaq merata gak la.. pi bank, pi repair blackberry yang rosak.. sampai kat rumah dah kul 6 ptg.. aku pun tengok kek dalam peti... dah habissssssss.. atoiii kempunan ceq.. memang la cepat habis.. budak-budak kecik tu kan suka.. patutnya aku simpan sikit habuan aku.. sob2.. takpala.. bukan nya tak boleh beli lagi.. saja mengada.. :D begitulah ceritanya.. nak tengok bola malam ni.. Gudluck Harimau Muda!

Tuesday, November 22, 2011

Harimau membaham Garuda.. Aauummm


Orang lain update blog semalam lagi lepas game..tentang Malaysia menang emas sukan sea bola sepak ni.. aku pulak baru nak update setelah sehari menang.. saja ja ambik feel lambat-lambat sikit..hehe..

Alhamdulillah, berkat kesungguhan Harimau Muda semalam, memang mengganas sungguh.. menang jugak akhirnya selepas ditentukan oleh sepakan penalti.. Kalau Allah dah kata menang, menang jugak kan.. ini semua takdir.. namun, pasukan Harimau Muda memang berusaha keras untuk mencapai kemenangan ini.. Aku tengok depa main semalam memang sesak nafas beb.. macam nak pakai inhaler ja.. haha dasyat.. boleh sakit jantung sapa yang jantungnya lemah tu.. haisshhh bahaya..

Bermula dari minit pertama lagi, Indonesia bermain dengan pantas dan berjaya menjaringkan gol seawal minit ke-17 lagi.. (awat aku rasa macam dah jadi pengulas sukan bola sepak pulak ni..huhu) permainan pantas mereka dapat diikuti oleh Malaysia apabila Malaysia banyak melakukan serangan balas.. walaubagaimanapun permainan Indonesia sangat menakutkan aku..sebab bila depa serang ja, memang sepantas kilat..laju.. tengok-tengok dah sampai kat gawang.. nasibla tak gol.. pertahanan Malaysia memang superb lah..

Malaysia banyak dapat peluang keemasan untuk menjaringkan gol, tapi ada saja yang tak kena.. Akhirnya, setelah cuba berkali-kali dapat jugak menyamakan kedudukan.. hasil daripada kerja keras Baddrol Bakhtiar yang rajin betol kejar bola dan membuat hantaran yang begitu menarik kepada asraruddin.. tindakan pantas asraruddin yang merebahkan badan dan menanduk bola masuk ke gawang gol menjadikan kegusaran rakyat Malaysia berkurang.. lega rasanya bila Malaysia 1 Indonesia 1..

Perlawanan dibawa ke masa tambahan kerana sang harimau dan sang garuda tidak dapat menambahkan gol.. masa tambahan ni pulak, nasib baik la gol indonesia tak di kira sebab offside.. tapi Malaysia pun sama jugak.. gol jugak tapi offside.. oleh itu, permainan pun diakhiri dengan tendangan penalti..

Masa tendangan penalti ni la, aku siap baca bismillah lagi masa Malaysia nak tendang.. ketaq jugakla.. tapi bila tendangan last oleh Baddrol Bakhtiar tu memang rezeki kita nak menang.. bayangkan bola bergolek masuk selepas di hadang oleh penjaga gol Indonesia.. bola tu memang laju sama, tu sebab Meige tu tak dapat hadang dengan sempurna.. laju lah bola ko Badd..

Ha.. tak lupa kepada Apex.. mantopp.. banyak membantu Malaysia untuk menang.. banyak bola yang berjaya ditangkap oleh Apex.. dan yang paling best masa dia selamatkan bola dari mencecah gawang gol hasil tendangan Ferdinand.. Malaysia masih berpeluang untuk menang.. dan memang menang sungguh bila Baddrol Bakhtiar membuat tendangan terakhir.. Alhamdulillah..

Bila habis ja bola semalam, facebook, twitter memang riuh rendah dengan bola.. semua pasal bola.. dan ramai yang pi mengelike page-page pemain bola sepak Malaysia bawah 23 tahun ni.. daripada sikit, dah jadi berpuluh-puluh ribu dah peminat yang like fan page depa.. untung sungguh main bola ni.. ramai peminat jugak..tambah-tambah kalau berjaya mengangkat nama Malaysia, memang nama depa akan dijulang.. cuba kalau kalah.. he pandai-pandai la pikiaq kan.. macam aku ni, flexibel ja.. kalah menang adat permainan.. kalau menang tu janganla kita lupa padaNya.. kerana Dia yang telah menentukan segalanya.. kita hanya merancang, Dia juga merancang.. tetapi sebaik-baik perancangan adalah daripada Dia..

Last but not least.. Tahniah untuk Malaysia.. Tahniah untuk Harimau Muda kerana telah membawa pulang pingat emas bola sepak di Sukan Sea 2011.. Tahniah juga kepada rakyat Malaysia yang memberi sokongan padu kepada pasukan bola sepak negara.. Good luck untuk perlawanan kelayakan olimpik pulak yang dijadualkan esok.. Malaysia akan bertemu Syria.. Chayok2.. :)

Malaysia boleh!

kat bawah ni video sepakan penalti.. moh kita layan.. dah banyak kali jugak aku tengok sepakan penalti ni.. tambah-tambah yang last skali.. :D



Monday, November 21, 2011

Tengok bola malam ni pakai jersi Malaysia..hehe

Huhhh semangat nya...mari beramai-ramai kita pakai jersi Malaysia..aku ada 1..macam kat bawah ni..siap ada nama tu..memang nak pakai kejap lagi..hihi..chayok2 Harimau Malaya..bawak balik pingat emas, k..kami rakyat Malaysia akan memberi sokongan padu dari jauh... :D

Semoga berjaya!


Cuti Sekolah..best ka boring??



Saat-saat yang ditunggu telah tiba..para pelajar, para guru, para ibu bapa, para-para sakura bukan main seronok lagi bila tibanya cuti sekolah..macam-macam aktiviti yang telah dirancang..tambahan kepada keluarga yang nak pi bercuti tu seronok beronok-ronok la depa..namun, ada jugak yang tak dak apa nak buat..termasuk la aku ni..keboringan kemelandaan..ada tu ada la..tapi bukan setiap hari kan..so, bila tak buat apa tu memang keja temenung, pikiaq apa pun taktau..haha..

Kalau cuti tahun lepas, ada jugak aku pergi melancong..Disember tahun lepas aku pi bercuti di Surabaya..tahun ni pun ada jugak ke Vietnam..tapi aku tak juin dah..kalau di kira-kira, dah banyak jugak la tempat pelancongan yang aku kunjungi..(padahal 3 tempat ja.. :D) yang paling jauh dekat beijing..situ memang lah tersangat best lah..shopping macam-macam jugakla..sampaikan balik tu memang kering kontang poket aku..haha..dan baru-baru ni (jun) aku ke bandung/jakarta..memang tak bermakna la kalau pi bandung tak shopping kan..so pendek kata, dah banyak duet habis..oleh itu, stop dulu untuk melancong..pasni simpan duet untuk menunaikan umrah pulak..insyaAllah..

Kalau dah namanya cuti sekolah, memang banyak-sebanyak nya kenduri kahwin..dah menjadi budaya masyarakat orang melayu, kahwin mesti cari tarikh cuti sekolah..tak pun cuti umum..sebab apa? sebab bila cuti, baru senang nak pi makan kenduri..cuba buat masa hari bekerja, yang datang tu ada la, tapi tak sebanyak macam cuti sekolah..memandangkan kat malaysia ni memang kaya dengan cikgu-cikgu, memang ramaila cikgu yang free masa cuti sekolah..kan kan.. :D

Berbalik kepada kenduri ni, memang beratur panjang tarikh-tarikh kenduri bermula 19 november 2011 sehinggalah 1 Januari 2012..aku pun dah susun jadual dah nak p kenduri kahwin tu..dengan kenduri kawan-kawan, sedara mara, orang kampung, oh banyak sekali dong..ada yang kata time cuti sekolah ni la time menggemukkan diri..sebabnya asyik makan nasi minyak ja..so kita tengok nanti, bila buka sekolah nanti aku gemuk tak..hihi..

So kesimpulannya, cuti sekolah ni best tak? kalau yang jenis suka duduk kat rumah, main games, internet, ha yang tu seronokla depa..kalau yang jenis suka berjalan, kalau dapat pi melancong serata dunia, memang gumbira tak terkata..kalau yang dapat cari kerja ok gak tu..dapat pegang duit..dan kalau yang nak exam tahun depan, mak ayah suruh study, siap suruh pi tuisyen..haa yang tu mesti tak seronok..hehe..tapi ok la..buat persediaan awal-awal..bukan setiap masa pun nak stady sepanjang cuti sekolah ni..pagi2 ka tengok buku sat..petang masa untuk beriadah pulak..pandai-pandai bahagi masa okay! jangan buat perkara yang tidak berfaedah yang boleh membahayakan nyawa sudah..

Dan untuk yang kena bekerja, selamat bekerja..anda memang diperlukan untuk negara..hehe..cikgu ni kena bercuti sebab pelajar bercuti..tapi cikgu tetap menjalankan tugas semasa cuti..ada yang kena buat laporan/dokumentasi untuk program yang berjalan sepanjang persekolahan, ada yang kena jaga spm/stpm..ada yang kena tanda kertas spm/stpm..ada mesyuarat..macam-macam la ada..macam aku ni, aku kena pi sekolah 30 nov nanti untuk menjaga pelajar yang ambil spm hari tu..so kena la naik feri ke langkawi..hoho..it's ok..small matter..best naik feri, keja lena ja dari mula perjalanan sampai habis perjalanan..hahah

Eh..sedaq tak sedaq, banyak jugak aku berceloteh rupanya..ok, kita masuk bahagian kesimpulan (macam buat karangan)..bagi menentukan cuti sekolah anda best atau tidak, hanya anda yang dapat merungkai jawapannya..bak kata Karam Sing Walia 'tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan' pepatah yang tiada kena mengena dengan tajuk ini..hehe..ke mana tumpah kuah, kalau tak ke Langkawi..ok Langkawi, jumpa 30 hb nanti..hehe..daaaa.. :D

SELAMAT BERCUTI...

Saturday, November 12, 2011

Jika aku jatuh cinta..




Ya Allah.. jika aku jatuh cinta,

Cintakan aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu,

Agar bertambah kekuatanku mencintaiMu.



Ya Muhaimin.. jika aku jatuh hati,

Izinkanlah aku menyentuh hati

Seseorang yang hatinya tertaut padaMu,

Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu.



Ya Rabbana.. jika aku jatuh hati,

Jagalah hatiku agar tidak berpaling daripada hatiMu.

Ya Rabbul Izzati jika aku rindu, Rindukanlah aku pada seseorang

Yang merindui syahid di jalanMu



Ya Allah.. jika aku menikmati cinta kekasihMu,

Janganlah kenikmatan itu melebihi

Kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu.



Ya Allah.. jika aku jatuh hati pada kekasihMu,

Jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh

Dalam perjalanan jauh menyeru manusia kepadaMu.



Ya Allah.. jika kau halalkan aku merindui kekasihMu,

Jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku

Pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu.


Amin..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...