My World

My World

Friday, December 7, 2012

Majlis pertunangan.. :) Part 3


Post yang sebelum ni dah tau kan tunang aku muda dari aku..terpulangla orang nak cakap apa..aku tua ka, tak sesuai ka..aku terima..memang jarak umur tu jauh jugakla..

Hmm nape ye aku dapat jodoh muda dari aku..tak perlu pun soalan begitu sebenarnya..itulah perancangan Allah..aku pun tak mintak dapat suami yang muda dari aku..aku rasa salah satu sebabnya aku ni jenis berdikari..kawan-kawan aku pun cakap banyak benda aku boleh buat sendiri..tambah-tambah pulak aku ni seorang guru, boleh la jadi cikgu untuk tunang aku yang muda tu..hihi..

Mungkin la jugak..tunang aku tu pulak tentera..nanti aku banyak kena tinggal kalau dia pergi kursus atau pergi berjuang untuk keselamatan negara..tinggalkan ceq seorang diri..kalau dah ada baby bleh jugak temankan ibunya ni..hihi..haishhh terlebih sudahh..

Eh lupa pulak..sambungan dari post semalam..perhubungan yang terputus di tengah jalan.. ceritanya begini..gaduh sangat, aku pun malas nak teruskan hubungan yang belom pasti ni..aku nak kami diikat dengan pertunangan..dalam cuti sekolah bulan 6 lepas..tapi dia takda pun cakap kat family dia..beria nak akad nikah 12.12.12..sebab tarikh lahirnya gitu..huhu..so kalau dah betol nak nikah 12.12.12, aku harap family dia datang merisik cuti sekolah bulan 6 tu..dia cakap ok, nak suruh mak ayah dia datang..tapi tunggu punya tunggu takdak khabar apa pun pasal nak datang merisik..sampai aku dah nak habis cuti sekolah, dah tak larat tunggu tu sebab aku taknak teruskan hubungan..

Mungkinkah aku mendesak? tak jugak kan, sebab dia kata nak suruh family dia datang..setelah beberapa hari kami tak berhubung, sebenarnya dia ada hubungi aku, col berpuluh-puluh kali kot, aku tak angkat, mesej aku tak balas..tegarnya hati ku..masa tu aku pergi kelantan terengganu kenduri dan bercuti, so aku mensibukkan diri tak pikir smua ni..bila dah balik rumah, mulala mencari seseorang untuk mengadu, tanya pendapat kawan terdekat, orang yang lebih berpengalaman..banyakla nasihat-nasihat berguna yang aku dapat..

Lepas pada tu, hati aku jadi sejuk, dan boleh berpikir secara waras, aku pun mula membalas mesej dia dan mengangkat panggilan telepon..dia minta diberi peluang..aku cakap aku boleh bagi peluang..peluang hanya sekali..'esok kalau family awak tak datang, takda peluang dah selepas ni, sebab saya balik langkawi awal, nak train budak hoki'..begitulah lebih kurang dialognye..hihi..Tup-tup besoknya memang mak ayah dia datang..bincang semualah..pasal bila nak buat majlis pertunangan, hantaran..

Mak ayah dia cakap, dia takda pun bagitau suruh mai merisik..kalau suruh awai-awai dah lama mai..haaa haaa kantoi..nak kawen ngan aku, tapi tak bincang ngan family..mungkin dia segan nak bagitau mak ayah dia kot..dah tu muda lagi, tak sematang aku berfikir..kan dah kena paksa ngan aku..hehe..tak tahu lah apa dalam fikirannya..tapi apa pun, aku sedikit sebanyak memahami perangai dia..kena suaikan dengan pemikiran aku yang lebih tua daripada dia..

Owh ya, masa mak ayah dia bincang ngan mak aku, mungkin lepas raya nak bertunang..tengok-tengok dia kata mak ayah dia nak buat 23 jun..aku dah kat langkawi masa tu..buka sekolah kan 17 jun, aku tak prepare apa-apa pun..dah dengan sibuk lawan hoki time tu..19-21 jun hoki mssd langkawi..memang aku burn teruk..huhu..hari jumaat, 22 jun baru aku balik kampung, baru la p cari barang-barang nak buat hantaran..5 barang sahaja, pihak lelaki bawa 3..kak, kak ipaq, sepupu aku bagi barang untuk hantaran.. jumaat tu pulun siapkan..kakak aku yang kat perak pun balik..aku amek cuti rehat khas hari ahad sebab tak sempat nak kejar feri petang sabtu tu..

So selesailah majlis pertunangan aku..semuanya berjalan lancar..Alhamdulillah..encik tunang aku tak datang masa tu..dia kat dalam hutan..hihi..dengan itu, berakhir dah la cerita aku dari mula perkenalan sampailah pertunangan.. cerita lain selepas ni aku akan update lebih kepada persediaan nak kenduri.. :) kalau berkesempatan..insyaAllah..

my mother in law to be..heheh

tersangat lah simple..

kek durian, kak aku bawak dari taiping..

yang ni kak ipaq aku bagi..

ni sepupu aku bagi.. (banyaknya kek..hehe)

yang ni kak ipaq aku sorang lagi yang bagi..

ni saja yang aku beli, beli kat langkawi la..hihi

owh, sungguh gelap time ni..burn sebab hoki..

Ok, itu sahaja untuk post kali ini..semoga selamat semua hendakNya..aminn..

Thursday, December 6, 2012

He's younger than me? Part 2


SAMBUNGAN DARIPADA PART 1.. kenapa aku reject dia?

Haha..awal-awal lagi dah kena reject..sebab apa? sebab dia muda daripada aku..memang nampak muda pun..tengok-tengok gambar dia kat fb, aku pun bermonolog sendirian 'tak boleh ni, tak boleh kalau nak berkenalan pastu nak series..muda kot' 

Nak tau muda tera mana? haha.. i'm 25, he's 23..masa tahun lepas la..tahun ni aku 26, dia 24..tapi muda kan..alaahaai..yang aku agak terkejut, dia satu sekolah ngan aku dulu..means, aku form 5, dia form 3..tapi tak penah lak aku kenai dan perasan masa sekolah dulu..huhu

Ok, sambung balik..kalau dah reject kenapa aku terima dia pulak? itulah jodoh namanya..ada la something yang dia buat.. sebenarnya bila berhadapan dengan dia, tak nampak sangat dia muda..macam sebaya dengan aku saja..sebab aku awet muda kot..hihi perasan pulak.. 

Sebelum berkenalan lagi, aku dah cakap aku nak cari seseorang yang serius, nak jadikan aku isteri yang sah..kalau sekadar nak kawan sahaja tak perlulah..dan kenala mai jumpa mak aku..dan memang dia datang rumah aku jumpa mak aku..owhhh ini sudah terlebih berani..

Mula-mula susah jugak nak kenai-kenai pun..aku selalu pikiaq yang dia muda dari aku..macam tak boleh nak go on ja..tapi dia akan marah bila aku bercakap soal umur..lepas tu aku slow2 anggap yang dia sebaya atau lebih tua dari aku..dalam tempoh perkenalan ni, aku bagi masa untuk kami sama-sama kenal dengan lebih dekat untuk mencari keserasian sebelom beranjak ke step seterusnya..

Aku tak nak ada hubungan yang tiada ikatan..kalau dah series, aku nak bertunang.. aku ada bagi syarat..kalau tak serasi, maknanya tak ada jodohla antara kami..sebelom nak series, aku minta petunjuk dari Allah SWT, aku pun minta dia buat solat istiqarah..aku buat sampaila aku dapat petunjuk dan yakin dia lah jodoh aku..dia pun sama..

AWAL JUN 2012..
Dalam dok berkenalan mencari keserasian..biasalah, ada jugak bertegang urat..selalu jugak bergaduh..sampai aku kata kami tak serasi..dan tiba satu tahap tu, aku minta supaya dia tak hubungi aku lagi..hubungan yang aku sangkakan akan berakhir dengan perkahwinan terputus di pertengahan jalan..sob2..

Seterusnya apa yang berlaku? nanti lah aku sambung..kalau dah jodoh kuat, akan disatukan juga akhirnya.. :) InsyaAllah..


6 days more.. Ya Allah, peliharalah hubungan ini supaya kami dapat disatukan dengan ikatan yang sah..permudahkanlah segala urusan kami.. Aminnn..

Monday, December 3, 2012

Cinta adalah Anugerah Allah.. Part 1


Assalamualaikum..

Ku mulakan penulisan hari ini dengan persoalan dari mana datangnya cinta? ia merupakan satu tanda tanya yang tak dapat aku nak rungkaikan dan tak dapat aku nak jawab..hihi.. sebenarnya ia adalah Anugerah dari Allah SWT..

Setiap perempuan mahupun lelaki yang dah bersedia untuk mendirikan rumah tangga sudah pasti merencanakan sesuatu untuk dirinya..begitu juga aku..aku berkawan dengan lelaki bukan cuma sekadar berkawan, melainkan kawan-kawan sekolah, tempat kerja, fb, twitter, blog dsb..yang ni kawan dalam bracket..heheh..aku tetapkan tujuan..nak mencari calon suami..

Setelah beberapa kali gagal dalam mencari pasangan hidup ni (macam banyak kali ja kan..hihi), aku nekad dah malas dah nak mencari cinta..kalau nak berkawan dengan aku, direct aku cakap, aku bukan nak cari boypren, aku nak cari suami..

SEPTEMBER 2011..
Adala si polan sorang ni..nak berkenalan dengan aku..dekat fb..ni pun kawan aku yang memperkenalkan aku kepada dia..yang si polan ni pi tanya kawan aku, ada tak kawan-kawan bujang..kawan aku ni dah kawen pun..kawan aku pulak tak bagitau apa-apa pun time tu..huhu

Aku ni kadang-kadang main approve ja fren kat fb tu, dah nak berkawan kan..sekadar menambah kenalan..aku pun approve jela si polan ni..dia start mesej aku..aku tengokla details dia kat fb..hmmm awal-awal lagi aku dah reject..haha..kenapa? nanti kita sambung part 2 pulak..  :D macamana aku boleh terima dia dan si polan ini lah yang bakal menjadi suami aku tak lama lagi.. hihi.. InsyaAllah..


9 days more.. :)

Sunday, December 2, 2012

Gawang sarang labah-labah kat blog ni..hehe

Assalamualaikum..

Lamanya tak menjenguk blog aku ni..memang penuh sarang labah-labah..tapi tak mengapa, pelan-pelan aku akan bersihkan..hihi..ada dah idea nak mengupdate blog ni..tapi taknak cerita lagi.. 

10 days more..Semoga semuanya dipermudahkan..Aminn.. =)

Sunday, February 26, 2012

Senyummmm.. :D


Tima kasih kepada tuan yang tangkap gambaq ni.. tak perasan pulak bila dia snap gambaq kami masa kami tengah amek gambaq sendiri-sendiri.. :D

ok sedia..

 senyum..

 senyum lagi..

ok, done..heheh

dan ini la dia gambar yang terhasil: 
 :D

kek befday yang sangat syedapp..

InsyaAllah, we'll meet again.. :)

Sunday, January 22, 2012

Sahabat Saya..



Ya Allah,
Sahabat saya tak seperti sahabat Nabi saw,
Sahabat Nabi setia di sisi,
Sahabat saya datang dan pergi.
Ya Allah,
Saya muhasabah, menerawang sendiri,
Dari kecil ke saat ini,
Ramai sudah bertandang di hati,
Ramai juga yang datang dan pergi.
Ya Allah,
Sahabat ketawa, saya gembira,
Sahabat sayu, saya syahdu,
Sahabat layu, saya pilu,
Sahabat cemerlang, saya gemilang.
Ya Allah,
Kawan saya, sahabat saya,
Rahmati kami meniti usia,
Terpisah kami di alam nyata,
Temukan semula di taman syurga.
Ya Allah,
Sahabat saya, buah hati saya,
Mesra kami penawar duka,
Rindu kami menambah cinta,
Rajuk kami membuah ceria.
Ya Allah,
Silaturrahiim kami, ukhwah fillah,
Bermusuh kami, na`uzubillah,
Berpisah mati, insyaAllah,
Pengubat hati, do`a rabitah..

Sunday, January 15, 2012

Menceriakan kelas..


Hari Jumaat baru-baru ini, ramai cikgu cikgi dan para pelajar turun ke sekolah untuk sesi mengecat dan menceriakan kelas..yang bahagian mengecat tu kelas aku tak termasuk..cat kelas aku ok lagi..

Kelas bahagian atas sahaja yang mengecat..sepanjang bangunan blok tu..5 kelas yang terlibat..housemate aku yang kena jadi guru kelas 4ICT pun turun padang mengecat..aku pun tolong skali la..hihi


Ni setelah siap di cat keseluruhan kelas..



Dan hari ni pulak turn kelas aku..balut meja smua, hias-hias apa-apa yang patut..ni antara yang kami buat sekali..untuk sudut P&P..


Terima kasih kepada pelajar yang hadir yang tolong cikgu..walaupun ada yang buat kerja sat, rehat sat, buat kerja, rehat, takpalah, nampak jugak hasil..tapi aku rasa aku yang banyak menyumbang..sampai lenguh kaki-kaki..hihi..

Hurrmm teringat zaman sekolah dulu..kalau hias kelas, cikgu tak mai pun..kami-kami ja yang hias..zaman sekarang dah berubah..nak cari yang betul-betul rajin dan semangat tolong cikgu tu ada ja la beberapa kerat.. :D

Tuesday, January 10, 2012

Kerja Cikgu zaman sekarang..buat jadual sekali..


Tadaaa..hebat budak-budak sekarang..cikgu pulak buat jadual bertugas, jadual waktu dan sewaktu dengannya..nasib la guru kelas nya rajin..hihi..



Yeaayy besok boleh lekat kat kelas.. :D

Monday, January 9, 2012

Bermain dengan anak jiran.. :D


Dani yang comel..debab..suka gelak..petang-petang mesti keluar rumah ngan mama dan abahnya..kalau kami keluar, habisla dani, semua pakat berebut nak dukung dia.. :D




ni  masa dani dengan mamanya datang rumah kami..
video

Sunday, January 8, 2012

Lepak di tepi pantai..


Pertama kali di tahun 2012 kami serumah menjejakkan kaki di pantai..saja mencari ketenangan setelah kepenatan bekerja sambil-sambil menghirup udara segar, melihat kebiruan langit, mendengar deruan ombak,  bermain-main pasir dan menikmati makanan apa yang ada..hehe..








Kesimpulannya..memang best lepak di pantai menikmati keindahan alam ciptaanNya.. :))

Tuesday, January 3, 2012

Jadual Saya..


Inilah jadual saya..jeng jeng jeng..


Tidak ku sangka..dapat mengajar math semua untuk tahun ini..seronok tak terkata..hehe..Alhamdulillah..ingatkan ada jugak ajar sivik..I enjoy teaching math..tapi ajar sivik pun enjoy jugak.. :D

Kalau tengok kepada jadual tu, aku dapat mengajar 2 buah kelas rancangan khas..kelas terpilih daripada kalangan pelajar 4a & 5a UPSR..mereka ini lah yang diharapkan untuk memberi kecemerlangan kepada sekolah dalam peperiksaan PMR..namun, kelas lain pun turut diberikan tumpuan..

Bila dapat mengajar kelas RK ni, aku agak cuak jugak, nak kekalkan prestasi depa untuk subjek matematik..aku kena cuba sedaya upaya untuk membawa mereka ke pentas kecemerlangan bagi subjek math ni..InsyaAllah, i'll try my best..

Dah kebetulan mengajar kelas RK ni, aku pun diberikan jawatan yang agak mencabar untuk aku..Setiausaha Kelas Rancangan Khas..Sebagai setiausaha ni, aku kena bertanggungjawab untuk segala program RK yang dibantu oleh pihak kaunselor dan AJK KRK yang lain..tu aku dok pikiaq, program apa nak buat ek untuk depa2 ni..sebulan mesti ada 1 program untuk depa..

Takpelah, itu nanti aku akan bincang dengan pihak atasan dan guru-guru yang terlibat..kelas tambahan pun kena berjalan seperti biasa untuk KRK ni..semoga aku dapat melaksanakan tugas ni dengan jayanya..semakin lama menjadi guru, semakin banyak pengalaman yang aku dapat..aku sangat seronok.. :)

Selain jawatan Setiausaha KRK, aku jugak jadi guru kelas 3 Diamond, Ketua guru penasihat Pandu Puteri, Guru penasihat Kelab Hoki, AJK blok, JK Jemputan & Sambutan, Guru rumah sukan Syahbandar dan tugas-tugas lain yang mungkin bertambah nanti..

I want to be a great teacher! InsyaAllah..

Ok, baru nak pulang dari sekolah..daaa..

Sunday, January 1, 2012

Kenangan Mengusik Jiwa di hari terakhir 2011..


Alhamdulillah, bersyukur kepada-Nya kerana diberikan nafas lagi untuk merasai tahun 2012..Selamat tahun baru diucapkan kepada semua, diharap tahun 2012 ini kita akan lebih dekat kepada-Nya dalam meniti hari-hari yang mendatang sebagai persediaan di hari muka kelak..

Ok, masuk kepada tajuk entry aku hari ini..kejadian yg berlaku semalam..memang kenangan terindah sebelum memasuki tahun 2012..kelmarin adalah sesi mengemas rumah yang telah ditinggalkan selama sebulan lebih..memang penuh berhabuk dan bersawang..

Aku dan housemate mengambil part masing2..ada yang buang sawang, sapu sampah, vacuum, kemas2, cuci tandas, dan macam2 la..aku kemas2 dan sapu2 bahagian ruang tamu..masa kemas2 tu aku on la tv..kemas2 sambil tengok tv..tapi kan..bila on astro, astro card problem pulak..tak dapat tengok tv..

Aku pun ambil keputusan telefon astro careline..memang kena bagi ok balik astro tu sebab kami 1 rumah nak celebrate new year sambil tengok tv je..he..ok, aku pun call la astro tu..lambat jugakla baru dapat bercakap dengan operator dia..biasala kalau call careline ni..macam-macam arahan..tekan 1 untuk bahasa melayu, bla bla bla..

Bila dah dapat cakap tu, aku pun bagitau apa masalah aku..dia pun memberi arahan suruh buat itu ini..keluarkan astro card tu dan lap cip dengan tisu..ha part ni la yang melawakkan..aku pun berlari-lari la nak pergi ambil tisu dekat dalam bilik..

Tiba-tiba..jeng jeng jeng..lari punya lari, berlaku satu aksi yang sangat menarik tertarik kau memang da boom..hehe..gedebuuukkk! Aku jatuh tergelongsor macam turun dari papan gelongsorr kat taman tema air.. :D

Aduhai..dari kaki, sampaila ke belakang aku ni menghempap lantai..nasib baik kepala tak hempap lantai jugak..aku sempat tahan dengan siku..kalau tak, boleh hilang ingatan pa..hoho melampau jugak statement ini..hee..syukur aku selamat..

Ini semua angkara nak tengok astro..handfon yang masih dalam genggaman tangan kiri aku nasib baik tak terjatuh..dan operator yang tengah bercakap ngan aku tu mesti pelik..tiba2 bunyi bising riuh2 dek ketawa aku dan kawan2 aku..

Sebenarnya, kawan aku tengah mengemop lantai dekat laluan ke bilik tu..aku tak perasan pulak dia tengah mop..aku dengan pantas berlari2 untuk mendapatakan tisu..huuu sekali aksi yang menyayat hati terjadi..nasib la tak da apa2..

Cuma agak kesakitan 1 badan dan bahagian siku yang cedera..jari anak aku pun cedera..lebam dan melecet..huhu..

Itulah dia kenangan mengusik jiwa yang berlaku petang kelmarin..memang kenangan yang tak dapat aku lupakan..kejap lagi nak kena pergi sekolah untuk sesi pendaftaran..hope tangan aku dapat menulis macam biasa..hihi..ok, tamat cerita..sekian..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...