My World

My World

Monday, October 4, 2010

PMR datang lagi...


Arini ari ahad..lusa ari selasa..iaitu hari exam PMR (5/10/10).. nak dekat-dekat exam PMR ni teringat kisah aku dulu masa nak amek PMR....aku ni tak la rajin stadi sangat...wat keje sekolah tu ari-ari la..time nak exam je baru ulangkaji...hehe...aku ni nak kata bijak sangat tak la jugak..tak penah pon dapat nombor 1, 2 @ 3...tapi top ten la..hehe..masa form 1 aku memang minat sangat math n geog...memang salu aku skor...geog tu salu la jugak highest..hehe..math tu ada la jarang-jarang skali..sebab ramai yang terror math dalam kelas aku tu...subjek yang lain-lain tu okla..nk kata terror pon tak jugak, lemah sangat pon tak jugak..pertengahan la..hehe...masa masuk form 2, math n geog aku merosot..math tu aku jadi tak berapa faham dah bila cikgu ajar..makin kompleks la katakan..aku betol-betol konpius tajuk nombor negatif...geog pon makin susah...smpaila result aku btol-betol merosot..math yang tak penah gagal pon leh gagal...huhu ape dah jadi ni...so masa form 3, aku minta kebenaran kat ayah aku nak amek tuisyen math..kt Sek. Men TM..ala kat sebelah Mydin yang dekat-dekat ngan city plaza tu...aku just amek tuisyen math je..subjek lain tak amek pn..yela, masa tu aku ingat lagi, family aku susah sket..keadaan kewangan yg tak mengizinkan untuk aku amek tuisyen subjek lain..so amek subjek yang penting je..bila p tuisyen tu baru la aku paham math yang sejak form 2 yang aku tak faham...aku cover balik tajuk-tajuk yang aku tak paham tu..wat latihan bebanyak..smpai la aku jadi terrorist..eh silap, terror..hehe...agak-agak dalam beberapa bulan je aku pon benti tuisyen kt situ...

ehem ehem yang sonoknye masa tuisyen kat situ sempat lagi sorang budak ni tackle aku...haha..aku ingat lagi nama dia..biarlah rahsia..dia anta surat kat aku...minggu depan tu baru aku balas..yela tuisyen seminggu sekali...dalam surat tu dia kata nak berkenalan ngan aku...masa kat tuisyen tu dia suka kacau aku..dok sakat-sakat aku..pastu dok tiru-tiru la...aku tak berapa suka la..bila dia antaq surat tu, aku pon karang la ayat untuk balas balik...aku ckp aku tak nak kawan ngan laki..ayah aku tak kasi..huhu..n ada lagi la dot dot dot yg aku tak ingat dah...masa tu memang tak reti lagi nak pikir pasal cinta-cinta ni...bukan macam budak-budak skang ni..sekolah rendah pon dah pandai bercinta..men fb lagi la..dulu fb pon kita tak kenal...sebab masa tu mana la ada fb lagi..n belom lagi femes internet-internet ni...lagipun ayah aku ni memang tak suka aku berkawan ngan lelaki...almaklumla anak ustaz..nak kata aku anak yang baik tu tak la sangat..tapi masih taat pada perintah ibubapa..hehe...Cuma aku terkilan ayah aku dah pergi meninggalkan kami sekeluarga..semoga rohnya aman di sana...amin...mak ayah aku nak aku stadi, tumpukan pada pelajaran, nak anak-anak dia berjaya..lau dok start berkawan ngan laki ni macam-macam boleh jadi...alhamdulillah berkat tunjuk ajar dorang, aku dah berjaya skang...

Ok, sambung balik kisah math aku tu..bila dah faham math tu betol-betol, aku pon menunjukkan belang aku la..cewahhh...dalam exam pertengahan tahun kot, aku dah mula skor..n sterusnya smpai la exam PMR...masa PMR tu aku target A la untuk math..yang lain-lain aku tak berani sangat kecuali BM n Pendidikan Islam..kiranya 3A dalam tangan la..tapi kan aku ni ada gak berangan...lau la Geog pon dpt A, Sejarah pon dapat A, KH pon dapat A, Sains pon dapat A, selonokkknyeee...BI memang takleh target A..huhu...tp tula, angan-angan je la kan...aku kan suka berangan..haha...masa trial lau tak silap aku cuma dapat 2A je...harap-harap PMR lagi okla...tik tok tik tok jam berdetik smpaila keputusan PMR kuar...aku dok angan-angan lagi ni..tapi tak mengharap sangat la..aku pon p sekolah ngan kawan-kawan aku amek result...berdebar takyah kata la...sampai giliran aku untuk amik result tu...fuuhhhh alangkah terkejutnya aku...BM A, Math A, Sains A (tak sangka), Geog A (tak sangka jugak), Sejarah A (lagi la tak sangka), KH pon A...fuyyyooo banyak jugak A aku ni...tapi PI aku...aduh kenapa?..kenapa?.. kenapa PI aku dapat B..isk2...BI tu takpala dapat B..tapi kenapa PI..memang susah jugak terima kenyataan..hehe...tapi yang best yang len-len tu dpt A...jumlah smuanya 6A 1B...tak penah-penah aku sangka..aku cuma berangan ja..jadi kenyataan la pulak..tapi PI tu tak jadi kenyataan..padahal aku kondifen gile leh dapat A..tu la lenkali jangan terlalu kondifen..kan dah kena..huhu...aku bangga la jugak dengan diri aku ni..hehe...(walaupon kat seluruh malaysia ramai lagi yang dapat 9A la)..aku antara pelajar terbaik kat sekolah aku..yang paling terbaik 7A 1B..pastu ada beberapa org lg 6A 2B...

So masa penyampaian anugerah cemerlang aku pon tergolong la dalam senarai yang dapat anugerah..aku ingat lagi masa aku form4, masa nka hari anugerah cemerlang kan kena berlatih bagai...aku pon p la setiap sesi latihan tu..pastu bila dah abes sesi latihan, aku pon masuk kelas..masa tu time BM..cikgu tu macam pelik je tengok aku masuk..dia tanya aku p mana..aku jawab la..aku p berlatih amek adiah..dia tanya dapat anugerah apa..aku kata terbaik PMR...dia mcm pelik je tengok aku...huhu..agaknya dia tak sangka aku ni dapat terbaik PMR..yela muka innocent macam aku ni dapat terbaik PMR..isk2 sukar dipercayai...hehe..aku ni bukan kategori yang menonjol kat sekolah..tak kirala dari segi akademik n sukan..tapi ade gak la sket wakil sekolah untuk kuiz perdana..tapi tu pon masa form 4..pokoknya aku start femes sket-sket masa form 4 la..baru orang kenai aku..cikgu-cikgu pon mula kenai..daripada yang tak kenai langsung...hehe...

Oh ye lupe nak cite...lepas je dapat result tu aku pon terus balik umah..aku wat muke slumber je..bila ayah aku tanya, dapat berapa..aku pon tunjuk result aku...ayah aku ni memang menitikberatkan soal pelajaran aku..so bla dia tengok...mcm tekejut jugakla...n nampak riak happy kat wajah dia..family aku ni jenis tak bagi adiah..aku lak tak mintak..so cmtu jela...huhu takpela, janji dapat menggembirakan ayah n mak aku...ha tapi aku ada dapat adiah dari abang aku.. tapi sekali ngan adiah befday.. xpela, janji dapat adiah ..hehe..abang aku bagi pen..pen yang dalam kotak tu...ala nama ape tu pen-pen yang macam tu..tak ingat dah org panggil ape..pen tu ada lagi..tapi dah takleh guna..kehabisan dakwat...ha pastu yang anugerah cemerlang kat sekolah tu, aku dapat piala n sampul..tau tak dalam sampul tu ade ape...ade duet...fuyyyooo duet tu..RM50..sangat-sangat bermakna untuk aku...RM50 pada waktu tu sangatlah bernilai...pastu piala yang aku dapat tu terukir nama aku n tulisan pelajar terbaik PMR...wahhhh bangga siot..hehe...n dapat sijil gak..sijil tu la yang sangat bermakna...

ha begitula cerita pasal PMR aku...hehehe...memang cite yang takleh aku lupa la...saat-saat manis gi amek result tu...terbayang-bayang lagi di benak pikiran aku... aku harap sangat students aku akan berjaya untuk PMR nanti..untuk students kelas aku, 3G (macam nama aku pulak) haha...cikgu harap sangat kamu-kamu semua dapat jawab soklan math..tumpukan kat topik yang cikgu salu bagi latihan tu...cikgu dah cuba bagi kamu faham..harap-harap leh jawabla nanti...tak dapat A n B pon takpela, janji lulus..huhu..yela, ni kelas belakang..ingat senang ke nak ajar dorang..dah la sekolah ni ada 4kelas RK, pastu kelas ABCDEFG..ha cube kira G tu nombor berapa..nombor 11 tau..kelas nombor 11 tu aku ajar..isk2..sabor jela ngan kerenah dorang...yang kelas len-len tu aku ajar sivik..3RK1, 3RK2, 3RK4, 3B n 3F..ha betapa banyaknye kelas aku ajar sivik..math tu 1 kelas je...hahah..takpela, jnji ade gak ajar math...lagipun kat sekolah ni aku pegang jawatan sebagai setiausaha panitia math...mmg akan kena ajar math la walaupun 1 kls..huhu...tu je la cte aku utk setakat ini...gudluck kepada semua yang amek PMR,k..terutamanya anak sedara aku yang kat taiping tu n anak-anak murid aku kt smktp ni...jawab exam leklok...da....

2 comments:

miss mumun said...

yeah gud luck sume candidate PMR 2010

Gee Jah Noor said...

eah yeah gudluck utk smua... =D

Post a Comment

Komen anda sangatlah bernilai...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...