My World

My World

Thursday, November 11, 2010

Today is the last day with Form 3...

Dok cite pasal ija je, meh aku cite pasal sekolah pulak..dah lama tak cite pasal sekolah..hehe

Pejam celik pejam celik rupenye dah dekat setahun aku kat sekolah ni..teringat lagi masa mula-mula dapat tau kena mengajar kat langkawi, dalam ati ni macam susah je nak idup kat langkawi tu...dah la kena nek feri..stadi kat ums dulu aku keje nek flight je..skang keje nek feri la pulak...huhu takpela dah rezeki aku kat sini aku redha ja..Allah lebih tau ape yang terbaik untuk kita..mesti ada sebab musabab nye Dia antar aku ke sini..mungkin aku jumpa jodoh kat sini ke....haha..

Masa ari kejadian aku datang mendaftar kt sini (29.12.09), punye la susah nak cari umah sewa...ke sana ke mari ngan kawan-kawan baru aku yang baru dikenali kelmarinnye (28.12.09) di JPN kedah masa nak tau penempatan mengajar...cuak gile la masa nak diberitahu tu..kekosongan hanya di daerah kulim, baling/sik, padang terap n langkawi..aku berharap sangat dapat tempat yang dekat ngan umah aku la..baling sik ke kulim ke...

Tapi tup tup bila dapat surat penempatan tu, tengok-tengok kat smk tunku putra, langkawi...aduh tempat yang taknak tu la yang dapat...huhu..bukannye aku tak nak ape, sebab bila dok langkawi, susah nak bawak kete gi sana..nak kena bawak naik tongkang lak...lau dok dekat ngan umah senang nak bawak mak aku gi memane...nak bawak mak aku balik kampung pon senang la sket...

Tapi aku ok je...memang dah lumrah kehidupan...kat tempat baru biasala, awal-awal tu susah nak sesuaikan diri sket..lama-lama ok la...aku ni pulak jenis yang bukan ramah sangat..kena orang tegur aku dulu, baru aku leh jadi ramah sket...bak kata orang pemalu la aku ni..hehe..tapi bila dah jadi cikgu ni macam-macam aku dah belajar..yang paling penting keberanian berhadapan dengan orang tu mesti kena ada...n konfiden tu pon mesti kena ada...lau tak macamana nak jadi pemimpin kan..tapi masih banyak lagi yang aku kena belajar..baru setahun jagung kat sini...

Opppss dah lari topik la pulak...sebenarnye nak cte pasal last day form 3 arini...takpelah, mukadimah la tu sebab teringat lak kisah-kisah masa mula-mula datang langkawi untuk menggalas tugas sebagai guru..ngeh2...arini students form 3 last datang sekolah..minggu depan dorang tak perlu datang dah...

Memandangkan hari ni last day ngan form 3, rasa sedih la jugak...sebab aku memang banyak mengajar budak-budak form 3 berbanding dengan form 4 n form 5...form 4 n form 5 aku ajar awal tahun je..tapi form 3 memang sepanjang tahun ni la...aku tak la rapat sangan dengan dorang..aku pon masih baru jadi cikgu, tak pandai lagi nak melayan students2 ni sangat...tapi apa yang aku rasa dorang memang selesa dengan aku, sebab aku ni sangat la baik kot...hahaha...aku garang jugak..tapi ikut keadaan la...

Sejak abes pmr ni, aku banyak gak la terlibat untuk program-program dorang yang diaturkan oleh kaunselor sekolah..leh kata ari-ari aku juin dengan semua budak-budak form 3 ni..sampaikan lau bab speaker, lcd n mic aku yang uruskan..bleh la kata terror sket bab-bab ni..hehe...pastu semua tempat lawatan aku ikut..underwaterworld la, cable car la, pusat kraf la, macam-macam la...so makin close la ngan budak-budak form 3 ni..

Antara semua-semua students aku ni, ada gak la yang nakal-nakal..nakal tu banyak jenis pulak...ada yang nakal senakal2 nya, n ada yang nakal tapi tak senakal2 nya...haha ape la aku ngarut ni...maksud aku lau yang nakal senakal2nya tu nakal dan tak respect aku...yang lagi satu tu pulak, nakal tapi tetap ada sikap untuk menghormati aku...janji dah respect aku pon dah ok..yang mana tak respect aku n kurang ajar tu memang aku tolak tepi la..maksudnye, aku tak melayan depa sangat...pastu yang baik pon ramai jugak, yang ringan tangan nak tolong aku...budak-budak macam ni la yang aku lagi sayang kat dorang...

Papepon, semua-semua students ni anak murid aku...tak kesah la nakal ke, tak nakal ke, aku sebagai guru kenala pandai menghandle dorang...tapi setakat ni memang susah la aku nak handle yang nakal n buas2 ni...maklumlah baru pengalaman pertama..insyaAllah tahun depan aku nak mulakan azam baru dengan menjadi lebih tegas tapi dalam masa yang sama disenangi oleh students... :)

So, kepada students2 aku, kot2 la terbaca blog aku ni..cikgu harap kamu tak lupe cikgu...mana tau kamu pindah sekolah tahun depan..gi mrsm ke teknik vokasional ke...kalau yang kekal kat sekolah ni pon takpe, tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi...hehe...salah tu...tingkatkan prestasi, kurangkan masalah disiplin...jadilah insan yang berguna dan berjaya di masa depan...
Yang tukar sekolah tu, kalau2 terasa rindu-rinduan dengan cikgu, carilah cikgu kat facebook cikgu ye...heee...

Kat sini aku ada letak video senamrobik masa ari selasa lepas..lucu je aku tengok...cikgu2 yang lebih excited menari daripada murid2..hehe..aku tolong rekod je..ain, eis n 2 orang students yg guide...

tarian poco-poco


ntah ape nama tarian ni..men ikut je org jepun tu..hehe


chicken dance..comel je..huhu

pastu kemarin ada jamuan lak...ni gamba cikgu2 yang sibuk menghias dewan sambil dibantu para pelajar...

ati-ati ye cigu eis, jatuh kang lari saham..haha



para pelajar menikmati makanan


Last but not least, semoga semua pelajar mendapat keputusan yang cemerlang apabila result pmr diumumkan ujung tahun nanti...
~all the best~

5 comments:

Kuasai minda said...

Tahniah, kerana berjaya menjadi pendidik, tugas yang sangat mulia kerna mendidik manusia untuk menjadi manusia.

Semoga terus berjaya...

:)

Gee Jah Noor said...

time kasih.. :D

aq adalah aq said...

knapew cikgu tak mnari sekali???? sweet

Namie Amir said...

i rase kan spek i tu dh mcm google dh..mmg sesuai la kalau i jd cikgu kimia lak thn dpn :-p

Gee Jah Noor said...

aq adalah aq: ckgu tlg rekod video..hehe

namie: haha betol2..jd ckgu kelab renang pon ok.. :P

Post a Comment

Komen anda sangatlah bernilai...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...