My World

My World

Tuesday, December 28, 2010

Sian baby kena demam kuning...


Pagi tadi sebelum aku pulang ke langkawi, aku sempat bawak kakak ipar dan anaknya yang baru lahir pergi ke klinik..anak sedara aku kena demam kuning..tapi sikit saja la..

Cuma kena p cek kat klinik..dan amik darah..kalau teruk baru kena duduk ward..

Sementara tunggu kak ipar aku siap-siap, aku pegang la baby ni..aku memang suka pegang baby baru lahir..


sian baby, kena demam kuning


abang baby pun nak bergambar jugak


auliya (oya) yang belom mandi


keciknya anak sedara aku yang ni


Aku mula dapat anak sedara sejak aku darjah 2..anak sedara aku yang sulung sekarang baru lepas ambik SPM..sapa yang tak tahu lagi berapa orang anak sedara aku mai sini aku nak bagitahu..aku ada 14 orang anak sedara..

Kesemuanya memang aku pernah mengasuh..yang baby pun pernah aku jaga..siap tukarkan pampers, pakaikan baju..tapi aku tak berani mandikan la sebab baby ni lembut lagi badannya..bagi mak aku yang mandikan...Bila dah siap mandikan baru aku siap2 kan baby tu...

Masa dorang dah besar baru la aku mandikan..basuh berak dorang tu sudah menjadi kebiasaan la..huhu...

Best jugak dapat jaga mereka-mereka ni..tapi aku suka jaga depa masa kecik-kecik ja..mai dah besaq, aku dah malas dah..he..bukan apa, bila dah besaq, dah banyak akal, aku tak reti sangat nak melayan..tak pasal-pasal nanti kena lulu ngan aku bila depa cari pasal.. :P

Berbalik kepada cerita baby di atas yang belum diberi nama..aku pun bawak kakak ipar aku dan baby ke klinik..baby ni tidur ja..langsung tak sedar..masa nurse ambik darah pun dia masih nyenyak tidur..isk2 memang dasat betul dia tidur...

Kakak ipar aku yang seriau bila nurse ambik darah anak dia..aku pun seriau jugak..kesian kat baby tu..baru beberapa hari lahir dah kena ambik darah..

Bila dah siap ambik darah, aku pun letakkan botol yang ada darah tu kat makmal..pastu tunggu keputusan..bila dah siap, nurse tu kata baby tu ada lagi kuning..tapi tak teruk..so besok kena mai klinik lagi untuk cek..

Maksudnya besok pun kena ambik darah lagi..kesiannya kat baby ni...nurse kata sebab baby ni kecik sangat tu yang senang kena demam kuning..baby ni beratnya 2.2 kilo saja masa lahir..memang kecik ja..

Bila dah selesai, aku pun hantar kak ipar aku balik..kak ipar aku duk umah mak dia..umah mak dia ngan umah aku tak jauh..dalam 5minit sahaja..abang dan kak ipar aku ni kawan 1 sekolah..bercinta sejak sekolah la ni..he

Masa dah sampai rumah, kakak baby ni, auliya nak ikut aku balik umah..meronta-ronta dia nak ikut..aku dukung sekejap la..pastu mak chack dia ambik dia..menangis la jugak..


oya dah comel dah lepas mandi


Kalau ikutkan memang nak bawak dia balik umah aku ja..tapi aku pun dah nak balik langkawi, nanti takdak sapa nak mengasuh dia..mak aku pun dah tak larat..budak ini nakal ooo..

Sampai ja kat rumah terus aku capai beg dan pergi jeti nak balik langkawi..kawan aku, namie yang hantarkan kat jeti..pastu jumpa la geng-geng aku yang nak balik langkawi sekali...

ini la geng wondergurlz..




Esok kena bangun awal nak pergi meeting..adeh malasnya dah nak mula sekolah ni..huhu..camna pun kena ada semangat jugak..nak tahun baru ni aku kena tanam azam baru..

Ok, nak pergi tanam semangat untuk meeting esok dengan menidurkan diri..he...bye2..


3 comments:

liyana said...

byk pengalaman cik gee jah jaga baby ni.. :)
kamu kena tagged. jom join.:)

http://liyanadz.blogspot.com/2010/12/contest-aku-dan-kaca-mata.html

Gee Jah Noor said...

kecik2 dh dapat anak sedara..tu yg byk pengalaman..he..

ok, sy p tengok apa yg di tag..

Amanina Sofea said...

sian bdak tu..
hrap cpat sembuh ye.. :)

Post a Comment

Komen anda sangatlah bernilai...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...